12/1/12

Mια χαραμάδα φως * για την ελληνική οικονομία

by Maria Kozakou

Η σημερινή θριαμβευτική έξοδος της Ιταλίας και της Ισπανίας στις αγορές με επιτόκια απολύτως διαχειρίσιμα και υπερκάλυψη των απαιτούμενων ποσών είναι μια χαραμάδα φως, ακόμα και για την Ελλάδα, που βλέπει και η ίδια έναν εξορθολογισμό στην αντιμετώπιση των δικών της προβλημάτων από την πλευρά των πιστωτών μας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.




Σήμερα, 12 Ιανουαρίου... (μια εβδομάδα μετά την έξοδο της Γερμανίας στις αγορές, όπου οι ηλίθιοι επενδυτές της έδιναν χρήματα για να επενδύσουν στα ομόλογά της!!!!)

Η Ισπανία πούλησε 3ετή και 10ετή ομόλογα συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ πληρώνοντας επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα (κατά 13 μονάδες βάσης) συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις. Επίσης, η προσφορά των ομολόγων καλύφθηκε περισσότερο από δύο φορές. 
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση της απόδοσης των ομολόγων που διέθεσε η ιταλική κυβέρνηση. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων που διέθεσε η Ιταλία υποχώρησε κατά 41 μονάδες βάσης στο 6,578%, ενώ το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων υποχώρησε κατά 69 μονάδες βάσης στο 4,02% (πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των από τον περασμένο Σεπτέμβριο)!
Επίσης,
σήμερα (για την ακρίβεια την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1%  το ευρωεπιτόκιο. Λίγες  μέρες νωρίτερα η ΕΚΤ είχε αποδεσμεύσει μερικά δισ. με προορισμό τις τράπεζες προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά τους. Ο Ντράγκι, βλέποντας ότι η ιταλοισπανική έξοδος στις αγορές στέφθηκε με επιτυχία, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση που έχει ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές.
Επίσης,
για πρώτη φορά επισήμως και τόσο ανοιχτά, το ΔΝΤ δια της Λαγκάρντ αποδέχεται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. "Η Ελλάδα θα χρειαστεί μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια παραπάνω", είπε η Κριστίν, την ώρα που ήταν σε πλήρη ανάπτυξη οι "φήμες" ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο για να είναι βιώσιμο το χρέος. Ακριβώς πριν προβεί σε αυτή τη δήλωση η Λαγκάρντ οργίαζαν οι φήμες ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τη στήριξη προς την Ελλάδα, αν διαπιστώσει ότι "δε βγαίνουν τα νούμερα". Οι κινδυνολόγοι του City δε σκέφτηκαν ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί απλώς το χέρι να μπει πιο βαθιά στην τσέπη;
Ταυτόχρονα,
η Αθήνα άδει σε ρυθμούς Νταλάρα (Καρόλου με το όνομα), εν όψει των τελευταίων αλλά καθοριστικών τελευταίων πινελιών για το PSI. Οι αγορές που συνήθως ξέρουν καλύτερα από εμας τους κοινούς θνητούς έχουν "δείξει" ότι κάτι πηγαίνει καλά στη διαπραγμάτευση, αλλιώς γιατί να πέφτουν τα ελληνικά spread και τα cds;
Και ακόμα,
το ευρώ ανεβαίνει σήμερα εντυπωσιακά (μετά όλα τα παραπάνω). Οι επενδυτές δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο είναι πολύ πιο ασφαλές από άλλες γωνιές του πλανήτη. Αυτές τις ώρες ενορχηστρώνονεται η εφαρμογή του εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν! Το αργό ανεβαίνει. Η Ευρώπη φαντάζει γαλήνια λίμνη, τελικά, σε σχέση με άλλες περιοχές. Νοτιοανατολικά της Ελλάδας (Κύπρο κουμπάρε) το momentum έχει μυρωδιά φυσικού αερίου. Το Ισραήλ χαϊδεύει Κύπριους και Ελληνες και εξαπλώνεται διπλωματικά γιατί ξέρει ότι και στο ελληνικό υπέδαφος παίζουν μερικά τρισεκατομμύρια γαλόνια. Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας, αλλά και στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα εκδηλώθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με απλά λόγια...

υπάρχουν ενδείξεις ότι το ευρωσύστημα θα βγει από την κρίση χωρίς να καταρρεύσει. Η Ελλάδα έχει μπροστά της 6 κρίσιμες εβδομάδες. Η κριτική για το πόσο αποτυχημένη ήταν η συνταγή του μνημονίου στη χώρα μας έχει φτάσει και στα αυτιά των εμπνευστών του. Ομως, η κωλυσιεργία της Ελλάδας και η κοροϊδία προς τους πιστωτές της, προκαλεί ακόμα περισσότερη μήνη από τους δανειστές μας. Το γνωστό σήριαλ "ή κάνετε ό,τι σας ζητάμε ή δεν έχει δόση" μπορεί να το ξαναπαίξει πολύ καλά η τρόικα. Στην Ελλάδα η εξέλιξη είναι μια και απλή: τραγική εσωτερική υποτίμηση ΜΠΑΣ και βγουν τα νούμερα, για να αποφευθεί η πτώχευση. Αυτό σημαίνει ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ: τρομερή μείωση μισθών. Οση και αν είναι η σπέκουλα από την πλευρά διαφόρων που σήμερα λένε "ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ" (βλέπε μέχρι και Σαχινίδη) εν όψει εκλογών, όσο και αν ο Ρέππας απέκλεισε τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο δρόμος είναι ένας: συρρίκνωση του εισοδήματος με ΚΑΘΕ τρόπο και συρρίκνωση του Δημοσίου επίσης με ΚΑΘΕ τρόπο.


Ας μας τα πουν να μην ελπίζουμε για κάτι αντίθετο. Αλλά τουλάχιστον ας σώσουν τη χώρα.


*Μια χαραμάδα φως, τίτλος βιβλίου της Κίρας Σίνου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Τρομερή" συρρίκνωση μισθών και εισοδημάτων, σημαίνει και "τρομερή" μείωση (φορολογικών και άλλων) εσόδων. Άρα τα "νούμερα" δε βγαίνουν με κανέναν τρόπο, εκτός της διαγραφής του χρέους. Για να έχουν *κάποια* στιγμή στο μέλλον ξανά τα κοράκια ελπίδες να κερδίσουν κάτι από την Ελλάδα. Αλλιώς μόνοι μας...

Blogal είπε...

δηλαδή συμφωνείτε απολύτως με το κείμενο. Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Μονόδρομος η διαγραφή χρέους σε συνδυασμό με περικοπές κάθε είδους. Σε αυτή τη σειρά πλέον.
Οσο για το "μόνοι μας"... δεν το σχολιάζω γιατί δεν το αναπτύξατε.

Δημοσίευση σχολίου