11/1/12

Τα σκυλιά "διαβάζουν" μάτια;

Για όποιον γνωρίζει τι σημαίνει να συμβιώνεις με ένα σκυλάκι, κάθε άλλο παρά είδηση είναι η ανακοίνωση των ούγγρων επιστημόνων: ο σκύλος μπορεί να κατανοεί τις προθέσεις των συνομιλητών του, διαβάζοντας το βλέμμα τους!
Το μόνο διάτρητο σημείο στο πείραμα των επιστημόνων είναι αν διαχωρίστηκε επαρκώς το βλέμμα από τον τόνο της φωνής, στον οποίο τα αυτάκια των σκύλων είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Διαβάστε την είδηση και θα καταλάβετε...

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Ουγγαρίας με δημοσίευση τους στο επιστημονικό έντυπο «Current Biology», πέρα από την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν λέξεις τα χαριτωμένα πλάσματα μπορούν να αντιλαμβάνονται τις γενικότερες επικοινωνιακές μας προθέσεις μέσω του βλέμματος. Συγκεκριμένα, παρακολουθούν το βλέμμα του συνομιλητή τους με την προσήλωση ενός δίχρονου παιδιού.
«Αυξάνονται συνεχώς τα ευρήματα που υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι μοιράζονται συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες» τονίζει ο ερευνητής δρ Ζσεφ Τοπάλ. «Ο τρόπος επικοινωνίας των σκύλων μοιάζει με εκείνον ενός παιδιού ηλικίας από έξι μηνών έως δύο ετών» προσθέτει.
Τετράποδη επικοινωνία
Από τη μελέτη φάνηκε ότι οι σκύλοι παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουμε.
«Οι σκύλοι, όπως και τα μικρά παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε νύξεις που μπορεί να σηματοδοτούν τις προθέσεις μας» εξηγεί ο δρ Τοπάλ.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι επιστήμονες εξέτασαν τις αντιδράσεις των σκύλων σε ένα βίντεο στο οποίο ο ομιλητής επαναλάμβανε την πρόταση «Γειά σου, σκύλε!» με διαφορετικό τόνο στη φωνή του και πραγματοποιώντας διαφορετική οπτική επαφή κάθε φορά.
Με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, οι ειδικοί είδαν ότι τα χαριτωμένα ζωάκια έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» το βλέμμα και τον ενθουσιασμό του συνομιλητή τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό, είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε τους απευθύνουμε τον λόγο αλλά και να «μαντεύουν» τι σκεφτόμαστε.
Παρά το γεγονός ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις ανεπτυγμένες επικοινωνιακές ικανότητες των σκύλων για την ώρα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την εγκεφαλική επεξεργασία των νύξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου