16/1/12

Αυστραλία: Νέα μαζική προσφυγή πολιτών εναντίον τραπεζών

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο μιας νέας μαζικής δικαστικής προσφυγής βρίσκονται οι μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας από άτομα που μετά την οικονομική κρίση του 2008 πήραν στεγαστικά δάνεια.

Οι τράπεζες μπήκαν και πάλι στο στόχαστρο με την κατηγορία ότι έβαλαν σε δύσκολη οικονομική θέση χιλιάδες οικογένειες που πήραν στεγαστικό δάνειο, προκειμένου να αποκτήσουν την πρώτη κατοικία τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Οι οργανωτές της κίνησης πιστεύουν ότι στην πιο πάνω προσφυγή θα συμμετάσχουν πάνω από 300.000 άτομα με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τους.
Υπέρ της νέας προσφυγής τάχθηκε και η νομική εταιρία Maurice Blackburn, η οποία και είχε αναλάβει τη προσφυγή των πελατών της τράπεζας ΑΝΖ που κατηγορούσαν τη συγκεκριμένη τράπεζα ότι τους χρεώνει υπερβολικά τέλη όταν κάνουν χρήση των πιστωτικών τους καρτών.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του πιο πάνω γραφείου δήλωσε ότι η προσφυγή στέκει νομικά γιατί οι τράπεζες έθεσαν «παράνομα» και «λανθασμένα» σε κίνδυνο χιλιάδες άτομα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που τους έδωσαν.
Τη νέα προσφυγή οργανώνει ο μεγάλος Βρετανός ασφαλιστής, Roger Brown, ο οποίος καλεί όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου, λόγω υπερβολικού δανεισμού, να συμμετάσχουν στην προσφυγή. Μιλώντας στην εφημερίδα The Age δήλωσε ότι τα άτομα στα οποία αναφερόμαστε αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικά προβλήματα χωρίς ουσιαστικά να έχουν φταίξει σε τίποτα, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να απολογηθούν για τον ανεύθυνο τρόπο τον οποίο και αντιμετώπισαν πολλούς δανειζόμενους.
Ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι πήραν στεγαστικό δάνειο το οποίο και ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές τους δυνατότητες ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου