24/12/11

Τι Σχέση Έχει ο Αϊ-Βασίλης με τον Ιησού και τη Γέννησή Του;



Το έθιμο: Σε πολλές χώρες, θεωρείται ότι τα Χριστούγεννα ο Αϊ-Βασίλης φέρνει στα παιδιά δώρα. Τα παιδιά πολλές φορές του γράφουν γράμματα ζητώντας δώρα, τα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχνει με τη βοήθεια ξωτικών στην έδρα του στο Βόρειο Πόλο.

Οι ρίζες του: Στη Δύση, ο χαρακτήρας του Αϊ-Βασίλη αποκαλείται Σάντα Κλοζ και, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, έχει ως βάση του τον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο των Μύρων της Μικράς Ασίας. Η Εγκυκλοπαίδεια των Χριστουγέννων λέει: «Σχεδόν όλα όσα έχουν γραφτεί για τον Άγιο Νικόλαο βασίζονται σε θρύλους». Στην ελληνική Ορθόδοξη παράδοση, η μορφή του Αϊ-Βασίλη ανάγεται στον Μέγα Βασίλειο, Επίσκοπο της Καισάρειας στη Μικρά Ασία τον 4ο αιώνα Κ.Χ. Ο καθηγητής λαογραφίας Δ. Λουκάτος, στο βιβλίο του Χριστουγεννιάτικα και των Γιορτών, γράφει ότι ο Άγιος Νικόλαος, που στη Δύση έχει γίνει «κλασικός φορέας των δώρων», σταδιακά άλλαξε μορφή και «έδωσε τον τύπο του και στον δικό μας λεγόμενο “Άγιο Βασίλη”». Επομένως, τόσο με βάση την ιστορία όσο και με βάση την Αγία Γραφή, η μορφή του Αϊ-Βασίλη δεν έχει καμία σχέση με τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Τι λέει η Αγία Γραφή: «Τώρα που έχετε αποβάλει το ψεύδος, να λέτε την αλήθεια ο καθένας με τον πλησίον του». Οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι είναι τα μέλη της οικογένειάς μας. (Εφεσίους 4:25) Η Γραφή λέει επίσης ότι πρέπει να “αγαπάμε την αλήθεια” και να “λέμε την αλήθεια μέσα στην καρδιά μας”. (Ζαχαρίας 8:19· Ψαλμός 15:2) Το να λέμε στα παιδιά ότι ο Αϊ-Βασίλης είναι εκείνος που φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα ίσως φαίνεται αθώο και χαριτωμένο, αλλά είναι σωστό ή συνετό να εξαπατούμε τα παιδιά, έστω και χωρίς κακή πρόθεση; Δεν είναι ειρωνεία ότι μια γιορτή που υποτίθεται ότι έχει σκοπό να τιμήσει τον Ιησού γίνεται περίοδος εξαπάτησης των παιδιών;

2 σχόλια:

Eleni Moschouri είπε...

...να μην ξεχνάμε και την συμβολή της Coca-Cola στην καθιέρωση της αμφίεσης του Santa...!

Unknown είπε...

Συγχαρητηρια για το αρθρο σας!! :)

Δημοσίευση σχολίου