8/11/14

Ο παγκόσμιος δείκτης για την ισότητα των δύο φύλων εξόργισε τις Δανέζες. Στον πάτο η Ελλάδα


Οργή στη Δανία

Οι πέντε κορυφαίες στην παγκόσμια κατάταξη χώρες είναι από τις... αναμενόμενες, θα έλεγε κανείς: η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία (όπου η κυβέρνηση προσφάτως καθιέρωσε ως υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία των γυναικών, για λόγους ισότητας ασφαλώς…), η Σουηδία και η Δανία. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τη μισθολογική ισότητα η Δανία, παρότι κυβερνάται από γυναίκα πρωθυπουργό (τη Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ), βρίσκεται στην 38η θέση παγκοσμίως, με τους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών (για την ίδια φυσικά εργασία) να διαφέρουν κατά 17% κατά μέσον όρο - διαφορά υπέρ των ανδρών βεβαίως…
Λοιπόν, η έκθεση του Φόρουμ προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις και κύματα οργής στα εργατικά συνδικάτα της Δανίας. Προκάλεσαν ωσαύτως και την αφορμή για να διοργανώσουν δυναμικές κινητοποιήσεις των ριγμένων από τους εργοδότες τους γυναικών. Ετσι, κάλεσαν τις γυναίκες εργαζόμενες να απόσχουν από τις εργασίες τους την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου. Και από βδομάδα επίσης!
Η Δανέζικη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, που εκπροσωπεί πάνω από 1,1 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα στη χώρα (περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού εργατικού δυναμικού), κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ να κατέβουν οι γυναίκες σε απεργία διαρκείας έως τα… τέλη του 2014 για να εξαλειφθούν οι μισθολογικές διακρίσεις που υφίστανται! Ισως είναι η πρώτη φυλετική απεργία που κηρύσσεται μάλιστα από τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.
«Είναι ένας τρόπος για να τερματίσουμε στο άψε-σβήσε τις εις βάρος μας διακρίσεις. Γι' αυτό προτείνω σε όλες σας να πάτε σε ένα τροπικό νησί έως το τέλος της χρονιάς»! Αυτή είναι η προτροπή που έδωσε στις συμπατριώτισσές της η Λίζε Γιόχανσεν, επικεφαλής της εκστρατείας για μισθολογική ισότητα που έχει ξεκινήσει η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων.

87η η Ελλάδα
Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα στοιχεία για τις αεροπορικές κρατήσεις από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης με προορισμούς εξωτικούς παραδείσους. Η πρόσκληση σε εργασιακή αποχή διαρκείας είναι ένα αστείο προφανώς. Ενα «αστείο πολυτελείας» για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών βεβαίως. Διότι τι να πουν και οι γυναίκες στη… «Δανία του Νότου» που τις μαστίζει η ανεργία; Διότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν 30,5%, ενώ το 63% του συνόλου των ανέργων ήταν γυναίκες.
Και τα στοιχεία του Φόρουμ για την οικονομική συμμετοχή των Ελληνίδων είναι άλλωστε εξίσου απογοητευτικά. Η χώρα μας είναι 87η στις 142 χώρες στον τομέα αυτόν. Και πάλι καλά θα έλεγε κανείς! Διότι στη γενική κατάταξη των 142 χωρών - σ' αυτή που η Δανία είναι 5η - η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση. Πέρυσι ήταν στην 81η θέση. Και στην επιμέρους κατάταξη που σχετίζεται με την οικονομία ήταν 79η. Το 2006 ήταν αντιστοίχως στις θέσεις 69 και 70. 

Το 2014, ο δείκτης σε ό,τι αφορά την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες των γυναικών βελτιώθηκε κατά 4% και έφθασε στο 60% από το 56% που ήταν την περυσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά την υγεία και την επιβίωση, ο παγκόσμιος δείκτης βρίσκεται στο 96% και σε ό,τι αφορά την παιδεία ο δείκτης διαμορφώνεται στο 94%. Αντίθετα, ο δείκτης της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στο 21%), παρά το ότι συγκριτικά βελτιώθηκε αισθητά από το 2006 και εντεύθεν.


Πηγή: www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου