24/8/12

Την ώρα που τα λένε η Αγκελα και ο Αντώνης… *



Θέλουν να μας τρελάνουν. Αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η Γερμανία δηλώνει με κάθε δυνατό τρόπο και χωρίς περιστροφές πόσο πολύ θέλει μια Ιφιγένεια εκτός Ευρώ. Αυτή θα είναι η Ελλάδα, το θέλει και η παράδοση, όσο να πεις είμαστε πιο κοντά στην Ιφιγένεια εμείς παρά άλλος νότιος. Τα τελευταία δύο 24ωρα η Ελλάδα ψέλλισε δια του γερμανικού τύπου –αρχής γενομένης από τη λαϊκιστική Bild (βασικό φορέα καλλιέργειας του αρνητισμού εναντίον της Ελλάδας) ότι θέλει την επιμήκυνση. Το ήξερε, το περίμενε η Γερμανία, πανέτοιμος ο Σόιμπλε και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι έκαναν ότι μπορούσαν για να «κόψουν τον ελληνικό βήχα». Η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της.

Μην ανησυχείτε που ανεβάζει τους τόνους... θα το κάνει ολοένα και περισσότερο όσο περνούν οι μέρες. Το εσωτερικό προεκλογικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας θα οδηγήσει τις διατυπώσεις στα άκρα και υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στη Γερμανία που θέλει να τιμωρηθεί κάποιος στην Ευρώπη γιατί έτσι τους έμαθαν να σκέφτονται και έτσι τους έχουν πληροφορήσει και ως προς το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη: ξέρουν μόνο όσα ΔΕΝ έχουμε καταφέρει και τίποτα από όσα -λίγα αλλά επίπονα επιτύχαμε.


Η Μέρκελ θέλει τη θυσία της Ελλάδας για να μπορεί να δείξει στους πολίτες της ότι τιμωρείται ο ασυνεπής και βοηθιέται όποιος προσπαθεί: πώς αλλιώς θα γίνει δεκτό το σχέδιο αρωγής στην Ισπανία, καλοί μου άνθρωποι; Όσο περνάει ο καιρός και η Γερμανία βλέπει ότι μπορεί να μην κερδίσει το παιχνίδι της ελληνικής ανθρωποθυσίας - θα ανεβάζει τους τόνους και θα μας κάνει πιο έξαλλους και πιο αντιγερμανούς. Όπως έχει κάνει τους Ιταλούς και τους Ισπανούς με τη μονομανία της λιτότητας.

Έχει όμως, και αυτή τυχαίους τύπους όπως κάθε χώρα στο πολιτικό προσωπικό της. Ο Ρέσλερ του 3% έγραψε ένα κείμενο που ο πιο αφελής teenager θα γελούσε με το ρηχό πολιτικό σκεπτικό του. Μόνο το Εξκάλιμπερ δεν έβγαλε από την τσέπη του ριγέ κουστουμιού του για να επιβάλει σε Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς αλλά και τους ίδιους τους Γερμανούς, την τρελή λιτότητα που οραματίζεται. Για την Ελλάδα, μη σας πω καλύτερα τι έγραψε και σας συγχύσω κρίμα κ άδικο. Επειδή επιμένετε όμως, έγραψε ό,τι περίπου είπε ο κύριος Λαφαζάνης: η πτώχευση δεν είναι μπαμπούλας, αλλά λύση!!!


Η Γερμανία που λέτε, θέλει να κάνει πίσω αλλά θέλει και να πείσει... τους εγχώριους ψηφοφόρους ότι παραμένει στη θέση του... Τιμωρού (όπως λέει και η φετινή ταινία του Ταραντίνο). Προφανώς και στη Γερμανία οι πολιτικοί πιστεύουν για το λαό τους, ό,τι πιστεύουν και οι Έλληνες πολιτικοί για το δικό τους λαό. Και ως γνωστόν ο Τιμωρός που σέβεται τον εαυτό του είναι και Αφέντης... Και επειδή θέλει πολύ να πείσει ότι παραμένει τιμωρός ενώ τελικά θα κάνει πίσω γιατί πιέζεται, θα ανεβάσει τους τόνους, θα επιστρατεύσει  τους καλούς δορυφόρους της, τους Νάνους για να μιλήσουμε με όρους παραμυθιού -είδατε τις εκστόμισε το Ελσίνι- δήλωσε πανέτοιμο για την ελληνική έξοδο, η Ολλανδία έχει πάει διακοπές στα ελληνικά νησιά για να πιει φτηνά, ενώ έχει και εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου.

Χαλαρώστε λοιπόν. Έχουμε μια δυσκολία μπροστά μας, γιγαντιαίων διαστάσεων. Για να μείνουμε στην ευρωζώνη θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση... ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Το κρίμα είναι ότι κανείς έλληνας πολιτικός δε μας λέει όλη την αλήθεια για να ξέρουμε που πατάμε. Γιατί τότε, θα πατάμε πολύ πιο γερά. Έστω και με λιγότερα. Η αβεβαιότητα είναι που φθείρει. Όχι τα λίγα.
Τις προάλλες το Μπλούμπεργκ είχε ένα ενδιαφέρον στο κλίμα αυτό, ότι οι Γερμανοί ψάχνουν να βρουν τρόπους να κάνουν πίσω, χωρίς να φαίνεται ότι κάνουν πίσω! Το Ρόιτερς, στην καθιερωμένη δημοσκόπηση των οικονομικών αναλυτών ανέβασε στο 70% τις πιθανότητες να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ (από 50% που ήταν πριν δυο μήνες), ενώ... ενώ... το εγχώριο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 23 δις ευρώ εντός τριών μηνών.
Ηθικό δίδαγμα;  Ας προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο με τον κακό μας εαυτό και μετά στρεφόμαστε και στους άλλους... που μου θέλετε και επιμήκυνση!!


* Το κείμενο είναι από τη ραδιοφωνική εκπομπή μου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, κάθε Σάββατο και Κυριακή 7-9 το πρωί

2 σχόλια:

Ευάγγελος είπε...

Ούτε ψίλος στον κόρφο μας, αν πάρουμε παράτα (είμαι βέβαιος ότι αυτό το έχουν καταλάβει οι δανειστές), τότε είναι που στα σίγουρα θα βαρέσουμε κανόνι, γιατί απλούστατα κατά την ελληνική μας "λογική" (βλ. κουτοπονηριά) θα τ' αφήσουμε όλα γι' αργότερα (βλ. καλένδες). Πάλι θα -νομίζουμε ότι- έχουμε ξελγυστρίσει για κα 'να - δυο χρονάκια απ' τους "κουτόφραγκους" για ν' ατενίζουμε μ' αισιοδοξία τις (ευρω)εκλογές του 2014...

Blogal είπε...

Αυτο το φοβάμαι και εγώ να πω την αλήθεια. Από την άλλη, όντως χρειάζεται μια ανάσα. Μην ξεχάσουμε όμως κάτι σημαντικό. Τι σημαίνει η παράταση. Αντί να φτάσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στο 40-50% σε 3-4 χρόνια, να φτάσουν (γιατί θα φτάσουν) σε 5-6 χρόνια. Αυτό είναι όλο...

Δημοσίευση σχολίου