6/3/12

Κέρδη 380 εκ ευρώ για τη Γερμανία από τους "ελληνικούς τόκους"

Κερδισμένος έχει βγει μέχρι στιγμής ο γερμανός φορολογούμενος από τη βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Εως τα τέλη του 2011, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει στη γερμανική 380 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα δάνεια συνολικού ύψους 15,17 δισ. ευρώ που της έχει παράσχει το Βερολίνο στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Το επιτόκιο στα εν λόγω δάνεια κυμαίνεται μεταξύ 3,423% και 4,528%, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η γερμανική συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, θα ανέλθει έως τα 37,8 δισ. ευρώ. Εάν συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ, όπως αναμένεται, η γερμανική συνεισφορά θα είναι ανάλογα μικρότερη.


«Ανάμεικτος» ο τελικός απολογισμός για την Bundesbank

Η συνολική εικόνα όμως στα γερμανικά δημοσιονομικά από την κρίση στην ευρωζώνη είναι αρκετά πιο περίπλοκη: πέραν των τόκων από τα δάνεια στήριξης, το Βερολίνο επωφελείται επίσης έμμεσα από τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων -καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο «ασφαλές λιμάνι» των γερμανικών ομολόγων, και δανείζουν φθηνότερα τη Γερμανία.

Ωστόσο, η Bundesbank, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, προετοιμάζει το έδαφος για ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών στον ισολογισμό της εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης. Αιτία είναι το ρίσκο το οποίο έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία η Bundesbank συνεισφέρει τα περισσότερα κεφάλαια.

Η Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τάμπλοϊντ εφημερίδα Bild, πρόκειται να ανακοινώσει μείωση κερδών για το 2011, η οποία μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση των στοιχείων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας είχε «προϊδέασει» για χαμηλότερα κέρδη και σε δηλώσεις του στο Spiegel. Το 2010, η Bundesbank είχε κέρδη 2,2 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά μειωμένο από το 2009, οπότε και τα κέρδη έφθαναν τα 4,1 δισ. ευρώ.
 
 
Πηγή: tovima.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραια....γιατι ειναι κακο να δανιζεις με τοκο; και γιατι ειναι κακο καποιος να ζητα να δανιστει αφου γνωριζει τους ορους απο την αρχη...μην ξαχνετε για ενοχους εκτος Ελλαδας ειναι κουτο να λεγονται αυτα...οι ενοχοι ειναι αυτοι που δενη διαχειριστηκαν ορθα που κατασπαταλησαν και που δεν αξιοποιησαν τισ ευκαιριες. τελεια και παυλα.

Δημοσίευση σχολίου