17/2/12

Το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Στέλιου Παπαθανασόπουλου "Η τηλεόραση στον 21ο αιώνα"

-1958 Προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για εγκατάσταση δικτύου τηλεοπτικών πομπών, όμως χωρίς αποτέλεσμα.
-1959 Αξιωματικοί της 128 Σμηναρχίας Εκπαιδεύσεως Τηλεπικοινωνιακών Ηλεκτρονικών στο Καβούρι Αττικής κατασκευάζουν τηλεοπτικό πομπό μικρής εμβέλειας (3χλμ.).
-1960 Πειραματικός σταθμός τηλεόρασης με ισχύ 500W και εμβέλεια 45 χλμ.. Εκπέμπει από την 25η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για 22 μέρες.
-1962 Η ΔΕΗ εγκατέστησε υποτυπώδη τηλεοπτικό σταθμό στο κτίριο της Χαλκοκονδύλη, αλλά διέκοψε μετά από λίγο τη λειτουργία του έπειτα από αίτημα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) επικαλούμενο τη Συνταγματική Πράξη 54/15-6-1945 με βάση την οποία είχε την αποκλειστική χρήση των ερτζιανών.
-1963 Αποφασίζεται η λειτουργία κρατικού τηλεοπτικού σταθμού.
-1965 Υποτυπώδης τηλεοπτικό σταθμός τίθεται σε λειτουργία στο Ζάππειο από τεχνικούς του ΕΙΡ.
-1965 Δοκιμαστικές εκπομπές από αξιωματικούς της γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
-1966 Το ΕΙΡ αρχίζει να μεταδίδει τηλεοπτικά προγράμματα από το Ζάππειο στις 23 Φεβρουαρίου.
-1966 Τίθεται σε λειτουργία το πρόγραμμα της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στις 26 Φεβρουαρίου.
-1968 Η ΤΕΔ μετεξελίσσεται σταδιακά σε Υπηρεσία Ενημερώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).
-1969 Διεθνής απευθείας σύνδεση του ΕΙΡ με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση των 9ων Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου που έγιναν στην Αθήνα.
-1970 Το ΕΙΡ μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΙΡΤ) με το νομοθετικό διάταγμα 745,
-1975 Με το νόμο 230 του 1975 το ΕΙΡΤ μετατρέπεται σε «Ελληνικά Ραδιοφωνία Τηλεόραση» (ΕΡΤ) με σοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικό λαού».
-1979 Εισέρχεται η έγχρωμη μετάδοση στην ελληνική τηλεόραση με σύστημα SECAM. Μετά από δέκα χρόνια οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν το σύστημα PAL. ΄Ετσι, οι τηλεοπτικοί δέκτες των Ελλήνων είναι συμβατοί και στα δύο συστήματα.
-1980 Μόλις το 1% των τηλεοπτικών νοικοκυριών διαθέτει βίντεο. Στην αγορά κυκλοφορούν τρία συστήματα VHS, Beta και Video 2000. Τελικά επικρατεί το VHS. ’Eπειτα από δεκαοκτώ χρόνια το 37% των ελληνικών τηλεοπτικών νοικοκυριών διαθέτουν μια συσκευή βίντεο.
-1982 Με το νόμο 1288 η ΥΕΝΕΔ ονομάστηκε ΕΡΤ 2 και συγκροτείται ως «αποκεντρωμένη» δημόσια υπηρεσία του Υπουργείου Προεδρίας και ο αρμόδιος Υπουργός είχε τον πλήρη έλεγχό της.
-1987 Με το νόμο 1730 αναδιαρθρώνεται πάλι η ΕΡΤ ενόψει της εισόδου των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ 1 και η ΕΡΤ 2 συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ ΑΕ., που λειτουργεί ως ανώνυμος εταιρεία, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η ΕΡΤ ελέγχεται και εποπτεύεται από το κράτος διαμέσου του υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
-1989 Ψηφίζεται ο νόμος 1866 για την μη κρατική τηλεόραση και το εποπτικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.
-1989 Οι Έλληνες βλέπουν κατά μέσο όρο δυόμισι ώρες τηλεόραση τη μέρα και η τηλεόραση συγκεντρώνει το 47,5% της διαφημιστικής δαπάνης.
-1989 Στις 20 Νοεμβρίου αρχίζει να λειτουργεί το Mega Channel.
-1989 Την τελευταία μέρα του έτους αρχίζει να λειτουργεί ο Antenna TV.
-1993 Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών αρχίζει να λειτουργεί ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ.
-1994 Το κανάλι 29-Ελεύθερη Τηλεόραση δίνει τη θέση του στο STAR TV.
-1994 Στις 29 Σεπτεμβρίου αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, Filmnet, στη χώρα, με μηνιαία συνδρομή 6.500 δραχμές.
-1995 Ψηφίζεται ο νόμος 2328 για τα ΜΜΕ, γνωστός και ως «νόμος Βενιζέλου», που στην πράξη αποτυπώνει, κωδικοποιεί και εν μέρει νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση στα ΜΜΕ αλλά και προβλέπει την έκδοση 35 Προεδρικών Διαταγμάτων για την εφαρμογή του. Ο νόμος έρχεται μερικούς μήνες αργότερα μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι μεγαλύτεροι εκδότες και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά των media shops. Στα άρθρο 5 παρ. 1 του νόμου 2328 αναφέρεται ότι «άδειες που έχουν χορηγηθεί σε ανώνυμες εταιρείες ή δημοτικές επιχειρήσεις κατά το άρθρο 4 του νόμου 1866/1989 εξακολουθούν να ισχύουν για διάστημα ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Μετά τη λήξη του ακολουθεί η διαδικασία ανανέωσης που προβλέπεται στο άρθρο 2 του παρόντος νόμου». Όμως τίποτε από αυτά δεν πραγματοποιείται και οι άδειες δεν εκδίδονται, για μια ακόμη φορά.
-1995 Οι ΄Ελληνες βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από τρεις ώρες τη μέρα. Η τηλεόραση αποσπά το 70% της διαφημιστικής δαπάνης.
-1995 Αρχίζει η λειτουργία του το κανάλι 5, το οποίο το 1999 αποκαλείται ALTER 5.
-1995 Στις 29 Δεκεμβρίου η NetHold και η ΕΡΤ συνάπτουν συμφωνία για μίσθωση δεύτερης συχνότητας όπου μεταδίδονται τα κανάλια Κ-TV και Super-sport. Η σύμβαση εγκρίνεται από το ΕΣΡ το Ιούλιο του 1996.
-1996 Στις εκλογές του Οκτωβρίου πραγματοποιείται στα ελληνικά τηλεοπτικά και πολιτικά χρονικά η πρώτη αναμέτρηση των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ανάμεσα στους κυρίους Σημίτη και Έβερτ από το στούντιο της ΕΡΤ και σε δικτυακή πανελλήνια μετάδοση.
-1996 Για πρώτη φορά αρνητική μεταβολή εμφανίζει η τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση, απόρροια των νέων μορφών κοστολόγησης λόγω της εφαρμογής του νόμου 2328/1995.
-1997 Με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τύπου και ΜΜΕ (υπ. αριθ. 15587/Ε/19.8.1997) κατατίθεται ο «Χάρτης των Συχνοτήτων».
-1997 Η ΕΡΤ αλλάζει φυσιογνωμία. Η ΕΤ2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό, και από κρατική αποκαλείται «δημόσια τηλέοραση». Το κοινό επιβραβεύει την αλλαγή προσφέροντάς της 2 μονάδες τηλεθέασης.
-1997 Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μετά από μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλάζει το Νοέμβριο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς σε μια ομάδα επιχειρηματιών. Το Δεκέμβριο του 2002 το 78% ανήκει στον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο σταθμός αλλάζει και τον τίτλο του ΣΚΑΪ, Skai, Alpha Sky και τέλος Alpha (Σεπτέμβριος 1999).
-1998 Η Multichoice Hellas ανακοινώνει τη δορυφορική τηλεοπτική ψηφιακή πλατφόρμα Nova, αλλά το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ αντιδρά εμμένοντας στην πρότερη ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου το οποίο ψηφίζεται το Σεπτέμβριο ως ο νόμος 2644 «για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και συναφείς διατάξεις» με βάση τον οποίο καθορίζονται η φύση, η έννοια και ο τρόπος παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών (άρθρο 1), οι προϋποθέσεις κατοχής άδειας για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών (άρθρο 2), για την προμήθεια οπτικοακουστικού περιεχομένου από διαχειριστές και προμηθευτές προγράμματος (άρθρο 3), για τις συμβάσεις κατόχου άδειας (άρθρο 4), για τις διαδικασίες χορήγησης των αδειών (άρθρο 5) καθώς και οι υποχρεώσεις κτλ.
-1998 Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καταθέτουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ.
-1998 Οι Έλληνες βλέπουν τηλεόραση τρεισήμισι ώρες τη μέρα, η τηλεόραση είναι η τρίτη δραστηριότητα των Ελλήνων μετά τον ύπνο και την εργασία, ενώ η θέση της τηλεόρασης έχει πια επεκταθεί από το κεντρικό καθιστικό σε άλλα δωμάτια του νοικοκυριού. Η τηλεόραση όμως αποσπά το 47% της διαφημιστικής δαπάνης.
-1999 Παρέχεται επίσημη άδεια λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στη NOVA. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι φορείς συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για το ύψος της συμμετοχής τους και το ρόλο τους στην ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα.
-1999 Η ΕΡΤ για πρώτη φορά στην τελευταία δεκαετία εμφανίζει στον ισολογισμό μόλις 2,5 δις. Σωρευτικό χρέος από τα συνήθη 38 δις., ενώ εφαρμόζεται το σχέδιο εθελούσιας εξόδου υπαλλήλων.
-1999 Το εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ σε περίοδο έντασης. Σημείο τριβής οι αποφάσεις του ΕΣΡ για κυρώσεις. Ο εικοστός αιώνας στην ελληνική τηλεόραση κλείνει, με τους σταθμούς να θεωρούνται νόμιμοι σύμφωνα με το νόμο 2644/1998 και τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 17 να ορίζουν ότι «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί... που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και έχουν υποβάλει εμπροθέσμως αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού... θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες... μέχρι την έκδοση της απόφασης του υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την οποία θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών». Αυτό επιβεβαιώνεται από το νόμο 3051 του 2002 στο άρθρο 19 παρ. 3 για τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.
-2000 Στις εκλογές του Απριλίου πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στα ελληνικά τηλεοπτικά και πολιτικά χρονικά η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ανάμεσα στους κυρίους Σημίτη και Καραμανλή, πάλι από το στούντιο της ΕΡΤ και σε δικτυακή πανελλήνια μετάδοση.
-2000 Ψηφίζεται ο νόμος 2863 που αναβαθμίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά η πραγματική του αναβάθμιση ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής πραγματοποιείται την ίδια χρονιά με τη Ζ΄ Αναθεωρητική Βουλή όπου στο άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος στο πρώτο εδάφιο ορίζεται ότι η «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους» και στο δεύτερο εδάφιο ανατίθεται στο ΕΣΡ, ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η πλήρης εποπτεία του πεδίου. Η συγκρότηση και λειτουργία του ΕΣΡ διέπεται πλέον, εκτός από το νόμο 2683/2002 που εκδόθηκε για την εκτέλεση των διατάξεων του Συντάγματος για τις ανεξάρτητες αρχές.
-2000 Στα τέλη Οκτωβρίου το New Tempo αποκαλείται Tempo, με νέο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ενημέρωση.
-2000 Στις 28 Οκτωβρίου το Alter 5, με νέο, κυρίως ενημερωτικού προσανατολισμού , πρόγραμμα.
-2000 Το Νοέμβριο η Alpha 5 Ψηφιακή Σύνθεσις Α.Ε., συμφερόντων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, εξασφαλίζει ψηφιακή δορυφορική άδεια εκπομπής.
-2000Τον Ιανουάριο αρχίζει μεταδόσεις ένα νέο κανάλι, το Extra.
-2001 Το Φεβρουάριο αρχίζει πειραματικές μεταδόσεις ο POLIS,με πολλούς αγώνες ποδοσφαίρου από το εξωτερικό.
-2001 Το Μάρτιο το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ ανακοινώνει τις είκοσι άδειες που θα δοθούν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των αποκλεισθέντων. Λίγο αργότερα χορηγούνται οκτώ επιπλέον άδειες, ενώ ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι, μετά έντονες πιέσεις, θα ανέλθει στις 35. Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα για το αν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα εκπέμπουν από την Πάρνηθα ή τον Υμηττό.
-2001 Στις 28 Οκτωβρίου ξεκινά τη λειτουργία της η δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα Alpha Digital, με κύρια προσφορά για την προσέλκυση των συνδρομητών τους κυριότερους αγώνες των ομάδων ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής κατηγορίας.
-2002 Τον Ιούνιο ορίζονται από τον Πρόεδρο της Βουλής τα επτά νέα μέλη του αναβαθμισμένου ΕΣΡ.
-2002 Η ΕΡΤ Α.Ε., με βάση τα αποτελέσματα προ φόρων στη χρήση 1/7/2001 έως 30/6/2002 και με βάση τον ισολογισμό της, εμφανίζεται ζημιογόνα κατά 4,2 εκατομμύρια ευρώ αντί κερδών 13,4 εκατομμύρια ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στη στασιμότητα του κύκλου εργασιών (215 εκατομμύρια ευρώ το 2202 έναντι 208,4 εκατομμύρια ευρώ το 2201) και στη σημαντική αύξηση του κόστους των πωλήσεων, που το 2202 ανήλθαν σε 185,7 εκατομμύρια ευρώ το 2201
-2003 Τον Απρίλιο (1/4) το ΕΣΡ αποφασίζει τη διακοπή της λειτουργίας των καναλιών Γαλάτσι TV και Αθήνα TV, Πειραιάς TV( στη συνέχεια ανακλήθηκε) και το Tempo (8/4) για το ροζ τηλέφωνα.
-2003 Στις 13 Μαϊου του 2003 τίθεται σε γεωστατική τροχιά ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, ο Hellas-sat. Το δορυφορικό εγχείρημα, που κόστισε 170 εκατομμύρια ευρώ, δεν ανήκει σε κάποιον δημόσιο οργανισμό ούτε εδράζεται σε αμιγώς ελλαδικό χώρο και αναζητά, ένα χρόνο μετά, πελάτες για να μισθώσει τους αναμεταδότες του. Η μετοχική σύνθεση του είναι: ΟΤΕ (83,3%), Avacom Net Services (8,51%), Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου (3,83%), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (3,92%) και η καναδική Telesat 90,39%).
-2003 Καλοκαίρι: μετοχικές αλλαγές καταγράφονται στη μετοχική σύνθεση των ιδιωτικών καναλιών. Το Alter περνά από τον έλεγχο των Αθανασούλη-Βαλσμίδη στους Γ.Κουρή και Κ.Γιαννίκο. Το Extra πωλήθηκε από τον Γ.Κουρή στον Φ.Βρυώνη και μετονομάζεται σε Extra 3. Το Πειραιάς TV περνά στον έλεγχο εταιρείας τηλεηχοπληροφόρησης, και στο Τηλεάστυ ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης μεταβιβάζει 50.000 ονομαστικές μετοχές στο γιο του Γιάννη. Στο Mega, η εταιρία Πήγασος, που κατέχει το 21,03% των μετοχών, επιζητεί να το αυξήσει σε 25% και Manotick (παράκτια εταιρία του ομίλου Βαρδινογιάννη) πωλεί τη συμμετοχή της (8,23%) σε άγνωστες έως σήμερα εταιρίες εντός του ομίλου, όπως γράφεται στον Τύπο. Το κανάλι 10, του δημοσιογράφου-επιχειρηματία, αποκτά καλύτερη ευκρίνεια στις ερτζιανές συχνότητες και στην πράξη αρχίζει τη λειτουργία του με πιο τακτικό πρόγραμμα.
-2003 Το Δεκέμβριο (1,5 και 16) έληξαν οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων παροχής τηλεοπτικών αδειών από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Το ΕΣΡ κλήθηκε να εκδώσει τις άδειες το σύντομο χρονικό διάστημα, αν και τον Ιούνιο του 2004 δείχνει ότι αδυνατεί να εξετάσει τους φακέλους.
-2004 Στις 26 Ιανουαρίου το κανάλι της Βουλής, αφού έχει ήδη αποκτήσει συχνότητα στα ερτζιανά, αρχίζει την επίσημη προβολή προγράμματος για ορισμένες (κυρίως απογευματινές προς βραδινές) ώρες της ημέρας.
-2004Το Σεπτέμβριο για μια ακόμα φορά γράφεται στον Τύπο ότι υποχωρεί η διαδικασία για το πάρκο των κεραιών στην Πάρνηθα και τον Υμηττό, ενώ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ.
-2004 Το ΕΣΡ (22/9/2004) δίνει στην δημοσιότητα το νέο σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας Διαφημίσεων» το οποίο προωθήθηκε στην Γενική Γραμματεία επικοινωνίας για επεξεργασία από το Συμβούλιο Επικρατείας.
-2004 Τον Οκτώβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των 15 από τους 35 νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αττική. Σε συνδυασμό με την επικείμενη δημιουργία του Πάρκου των Κεραιών, πιστεύεται ότι ο αριθμός των συχνοτήτων θα αυξηθεί κατά 4. Αν αυτά ισχύσουν, θεωρείται πιθανή η προκήρυξη νέου διαγωνισμού από το ΕΣΡ για το Μάρτιο του 2005 για 39 σταθμούς.
-2004 Στην έκθεση απολογισμού της Προεδρίας της ΕΡΤ ο κ. Άγγελος Στάγκος τόνισε ότι η ΕΡΤ σε διάστημα 30 μηνών αναβάθμισε τη δημόσια εικόνα της και αύξησε τη μέση τηλεθέασή της, ιδίως στην ηλικία των 25-34 ετών παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία καθυστέρησε για ένα χρόνο να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος (10%), ιδίως για την περίοδο 2003-2004 παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση των διαφημιστικών της εσόδων (26,3 εκατομμύρια ευρώ) και ενίσχυσε τον εξοπλισμό της. Νέος Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ (15/10/2004) αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Παναγόπουλος μα προοπτική να είναι νέος Πρόεδρος της.
-2005 Η ΕΡΤ για πρώτη φορά στην ιστορία της κερδίζει το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ της Eurovision που διεξήχθη στην Ουκρανία με το τραγούδι «My number one» ερμηνευμένο από την Έλενα Παπαρίζου.
-2005 Στις αρχές Ιουνίου και ύστερα από μία δεκαετία η οικογένεια Αλαφούζου επαναδραστηριοποιείται στο τηλεοπτικό πεδίο με την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού SMART TV(πρώην Πειραιάς TV).
-2005 Στην ίδια περίοδο (Ιούνιος-Ιούλιος) ο κ. Δ. Κοντομηνάς αφενός αγόρασε το TV Cosmopolis με στόχο να λειτουργήσει ως ενημερωτικός σταθμός- με την παλαιά επωνυμία polis- αφετέρου προέβη σε συμφωνία με γνωστούς δημοσιογράφους για την τηλεόραση του Alpha, προφανώς επιδιώκοντας να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική τηλεοπτική αγορά.
-2005 Στις 23 Αυγούστου η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση κατά 1 ευρώ το μήνα για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, καταλήγοντας όμως στα 38,60 ευρώ το χρόνο, που παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
-2005 Στις 22 Αυγούστου (και στον τύπο στις 26 Αυγούστου) η ΕΡΤ προκήρυξε
-2005 Διαγωνισμό για την «προμήθεια του συστήματος εκπομπής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης» (Νο. 1274/2005).
-2005 Στις αρχές Νοεμβρίου ένας νέος νόμος με τη μορφή κατεπείγοντος ήρθε να αντικαταστήσει το νόμο 3130 για το βασικό μέτοχο, αφού η παράταση αναστολής ισχύος του έληγε στις 31 Οκτωβρίου. Μετά από διαβουλεύσεις με την Ε.Ε., στο νέο νόμο διατηρεί το ποσοστό 1%, αλλά καταργείται το ασυμβίβαστο ανάμεσα σε όσους αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου και παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι ΜΜΕ. Το ασυμβίβαστο δε νοείται πλέον ως τεκμήριο, όμως πρέπει να αποδεικνύεται από το δικαστήριο η άσκηση αθέμιτης επιρροής εκ μέρους του ιδιοκτήτη ΜΜΕ και παράλληλα εργολήπτη του δημοσίου. Οι δε ποινές που προβλέπονται από τυχόν έκδοση δικαστικής απόφασης φτάνουν μέχρι και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ακόμα, παραμένει ο κανόνας της ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου, τόσο για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου, όσο και για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ενώ ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του νόμου ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου