24/12/11

Πότε (ακριβώς) γεννήθηκε ο Χριστός;





Το έθιμο: Σύμφωνα με την παράδοση, η γέννηση του Ιησού έλαβε χώρα στις 25 Δεκεμβρίου, οπότε και εορτάζεται.

Οι ρίζες του: «Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου δεν στηρίχτηκε σε κάποιο βιβλικό πρότυπο», λέει Η Εγκυκλοπαίδεια των Χριστουγέννων (The Christmas Encyclopedia), «αλλά σε ειδωλολατρικές ρωμαϊκές γιορτές που τηρούνταν στο τέλος του έτους», περίπου τον καιρό του χειμερινού ηλιοστασίου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Μεταξύ αυτών των γιορτών ήταν τα Σατουρνάλια, προς τιμήν του Σατούρνου, θεού της γεωργίας, «καθώς και οι συνδυασμένες γιορτές δύο θεών-ήλιων, του Σολ των Ρωμαίων και του Μίθρα των Περσών», σύμφωνα με την ίδια εγκυκλοπαίδεια. Τα γενέθλια και των δύο αυτών θεών γιορτάζονταν στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Αυτές οι ειδωλολατρικές γιορτές άρχισαν να «εκχριστιανίζονται» το 350 Κ.Χ., όταν ο Πάπας Ιούλιος Α΄ ανακήρυξε την 25η Δεκεμβρίου ημερομηνία γέννησης του Χριστού. «Σταδιακά, η Γέννηση είτε αφομοίωσε είτε παραγκώνισε όλες τις άλλες τελετουργίες του ηλιοστασίου», λέει η Εγκυκλοπαίδεια της Θρησκείας (Encyclopedia of Religion). «Τα ηλιακά σύμβολα χρησιμοποιούνταν ολοένα και συχνότερα για να απεικονίσουν τον αναστημένο Χριστό (που αποκλήθηκε επίσης Sol Invictus [Ακατανίκητος Ήλιος]), ενώ ο παλιός ηλιακός δίσκος . . . έγινε το φωτοστέφανο των Χριστιανών αγίων».

Τι λέει η Αγία Γραφή: Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει την ημερομηνία γέννησης του Ιησού. Αλλά μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου. Γιατί το λέμε αυτό; Η Γραφή μάς λέει πως, όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, κάποιοι ποιμένες «έμεναν στο ύπαιθρο» φροντίζοντας τα ποίμνιά τους τη νύχτα στην περιοχή της Βηθλεέμ. (Λουκάς 2:8) Η κρύα εποχή των βροχών άρχιζε συνήθως τον Οκτώβριο, και οι ποιμένες—ιδίως στα ψυχρότερα ορεινά, όπως στην περιοχή της Βηθλεέμ—οδηγούσαν τη νύχτα τα ποίμνιά τους σε προστατευμένους χώρους. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενίοτε συνοδευόμενες από χιονοπτώσεις, σημειώνονταν το Δεκέμβριο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρώτοι Χριστιανοί, πολλοί εκ των οποίων είχαν συνοδεύσει τον Ιησού στη διακονία του, δεν γιόρταζαν ποτέ τα γενέθλιά του σε οποιαδήποτε ημερομηνία. Απεναντίας, σε αρμονία με την εντολή του, τηρούσαν μόνο την ανάμνηση του θανάτου του. (Λουκάς 22:17-20· 1 Κορινθίους 11:23-26) Εντούτοις, ορισμένοι ίσως λένε: “Έχει όντως σημασία η ειδωλολατρική προέλευση;” Ναι, για τον Θεό έχει σημασία. «Οι αληθινοί λάτρεις θα λατρεύουν τον Πατέρα με πνεύμα και αλήθεια», είπε ο Ιησούς Χριστός.—Ιωάννης 4:23.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συγχαρητηρια για το αρθρο σας!! :)

Δημοσίευση σχολίου